Karolien Vaes

Onze-Lieve-Vrouwstraat 36
3020 Herent

 

T. 0479/35.58.34
E.

Basispeilers

Psychomotorische therapie richt zich op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel, er wordt gewerkt rond de basispeilers (basisvaardigheden) in de ontwikkeling van het kind:

 

  • Grove motoriek: dit zijn bewegingen waarbij het hele lichaam betrokken is, bv stappen, lopen, springen,…. Een goede grove motoriek vormt de basis voor alle complexere bewegingen( zoals fietsen, zwemmen,…) zodat een kind deze activiteiten op een ontspannen manier kan uitvoeren.
  • Fijne motoriek: dit is de vaardigheid van de vingers en de handen bij opdrachten zoals kleine voorwerpen opnemen, knippen, parels rijgen, insteeknagels, openen en sluiten van knopen en ritsen,… Een goede fijne motoriek vormt de basis voor het schrijven.
  • Dynamisch bewegen: dit is een vlotte en vloeiende beweging met totale controle over het lichaam. Een juiste coördinatie tussen alle ledematen en spiergroepen zorgt hiervoor. Niet dynamisch bewegen uit zich in stuntelig gedrag, vaak vallen, houterigheid, overdreven energiegebruik, spierspanningen, problemen met fietsen, zwemmen,…

 

Deze drie basispeilers worden samen de algemene motoriek genoemd.